Husdränering

Pris och tips för dig som ska dränera hus

Vad kostar dränering

Att ge en exakt uppgift på vad en husdränering kostar är givetvis svårt eftersom storleken på huset och valet av material och företag spelar in. Men vi vill ändå ge en "mellan tummen och pekfingret"-uppskattning för att du ska kunna utgå från något när du börjar ta in offerter.

Cirkapris på dränering per kvadratmeter

Ett riktpris som brukar anges är runt 2500 kronor per kvadratmeter vägg (eller "löpmeter") som ska dräneras (ta in gratis prisuppgifter från dräneringsfirmor via länken). Gå ut och mät hur många meter vägg/grund som ska friläggas och dräneras (omkretsen på huset) och gångra sedan med 2500 för en prisuppgift. Detta är givetvis bara en uppskattning och många faktorer påverkar. Men att komma under 100 000 kronor för en fullständig dränering är ovanligt, men om du gör ROT-avdrag för arbetskostnaden kan du dock hamna på de nivåerna.

Kom också ihåg att en dränering kan bidra till bättre värmeisolering vilket gör att du kan sänka dina värmekostnader i längden och därmed "få tillbaka" en del av investeringen. Det kombinerat med ROT-avdraget gör att det ändå kan vara en riktigt bra affär att genomföra en husdränering.

Tips! Så sänker du priset på din husdränering:

1. Ta in flera offerter och jämför för att hitta bästa pris. Använd en offerttjänst som exempelvis www.markproffs.se där manuellt utvalda och certifierade dräneringsföretag i ditt område skickar gratis offert till dig. Försök få markentreprenörerna att priskriga om dig! Läs gärna även våra lokala guider för dränering i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

2. Se om du kan utföra någon del av arbetet själv för att sänka kostnaderna. Kom dock ihåg att du inte bör göra detta om du är osäker, en felaktig utförd dränering kan stå dig dyrt i längden.

3. Fråga entreprenören om du kan få en bättre affär om du genomför arebtet någon annan del på året. Ibland kan du kanske sänka priset genom att hitta en lucka längre fram.

4. Utnyttja ditt rotavdrag, då får du dra av 30% av arbetskostnaden upp till 100 000 kronor för ett hushåll på två personer. Så om du får en offert på 115 000 kr för hela dräneringen, och själva arbetskostnaden (alltså inte materialkostnad eller resor) är på 50 000 kronor - då får tillbaka 15 000 kronor (skattereduktion)! Kolla med din hantverkare om de räknar in denna skatterabatt redan på offerstadiet eller om du måste göra den själv.

Förhoppningsvis leder ovanstående tips till att du får ner priset på din dränering!

markarbeten.gif

markarbeten.gif

 

Ta in flera offerter och jämför företagen i lugn och ro.